.

Blogg - Hjulkul på rull

Tripperna under 2022 och 2023 finner du i menyn... 

Nu står hon och vilar tillsammans med andra fordon och båtar under tak, fram till våren, då vi ger oss ut på nya äventyr..


2021-10  -Nu har HåBen rullat in i vinterdvalan. Hon  står där naken å kall och gnuggar sida med några  kompisar. Vi...  har många långa månader på oss att planera kommande färdmål med "kul på hjul". Till nästa säsong utökas besättningen dessutom med en fyrbent liten brun en....


Hösten 2019 bestämde Vi oss  för att investera i ett hus på hjul, Husbil..  Då visste vi inte hur långt fram i tiden vår dröm låg. En sak är helt säker,,, Det tar tid att finna det man söker om man har krav..  Eftersom husets kvinna är den enda med IT-kunskaper, låg rollen på mig att forska i den marknaden, och det kan jag med säkerhet säga, det är en djungel, av olika faktorer. Drygt  70 olika mer eller mindre kända märken, olika chassin, som i sin tur är byggda på antingen Fiat, Ford, Mercedes, och kanske någon mer..  Sedan kommer vi till valet.. Ska man ha en " Plåtis" = Typ hantverkarbil med bo-inredning, smidig storlek, kommer fram å in på P-rutor i stort sett överallt, utom möjligen i parkeringshus då, de är aningen högre. Val av: Hel-integrerad, halv-integrerad, med eller Alkov-bil... Du ser,, Det är en djungel utan dess like,, 

Vi är båda vana campare sedan barnsben, fast i lite olika farkoster,, Sambon har tältat, och campat med husvagn, från barnsben till vuxen, inkl. en delägd hemmabyggd Mercabuss 319 på tidigt 80-tal.

Jag föddes nästintill på sjön, på 50-talet i motorbåtar, sedan från 1961 segelbåtar av varierande storlekar från 3-7 ton. Som vuxen 3 st. hemmabyggda husbussar (Wv-Buss, Mercabuss, samt en 12 m, 12 ton´s  SJ-buss som vi byggde om till 3 rum/kök, med 9 sittplatser. Sedan 95- har jag varit utan farkost. (bara PB)  fram till 2005  då jag tillsammans med min son köpte en segelbåt,en Compis 28, på 8,5 m. Därefter-2008 köpte jag mig en egen husvagn- Smålandia. 2009 förenades jag åter i tvåsamhet, och vi båda sålde våra husvagnar och köpte en gemensam HV. Båten låg då på land och såldes efter en tid.

Så...  Ja vi visste hur vår kommande husbil skulle vara inredd. Vi ville båda köpa en helt NY bil, det gällde bara att finna rätt bil till rätt pris. Oj oj vilket detektivarbete, finns ca: 70 olika märken i olika versioner att välja emellan.  Tills vi besökte Upplands Bil & Fritidscenter,, Där stod den, ja i alla fall en sån vi ville ha, det kändes "Hemma" direkt, ljusa tyger, träinredning, många ljusinsläpp via fönster och takluckor, smarta lösningar, med några få undantag, jo, man får alltid lov att kompromissa lite..   

Vi skulle ha långbäddar, hyfsat garage, plant innergolv, separat kyl/frys/ugn, bra med stuvutrymmen, Automatlåda, farthållare, färddator, förhöjd totalvikt, minst 3850 kg, helst 4250.. Det blev 4250!

Vi beställde henne "HåBen" i okt 2020, med leverans i april -21,, Tillverkades i Italien.  Nop..  Corona kom emellan, Lockdown och båtar fast i Suez-kanalen med inredning,, Nytt ev. datum 28/7.. Nop...  Tur i oturen att vi hade vår HV uppställd på säsong kvar, så det gick egentligen ingen nöd på oss. Tycker dock synd om alla andra som också väntade på Sin bil, utan att ha något komplement.  Den 23/8 -21 kom dagen då vi fick hämta hem henne... 


Den 29/8 drog vi iväg på 1;a trippen,, Efter 2 dygn, kom en kod upp på kontrollpanelen,, ( Det ska du veta.. Husbilslivet består av en del koder) på displayen.. Då börjar jakten på att ta reda på Vad den betyder, Att nått felar , det blir man varse, genom i vårt fall kall bil, ingen värme ur värmaren i bo-delen, Nåväl som tur var hade vi elektrisk golvvärme, så vi sov gott i +14 gr.

Den där röda mojängen i mitten på bilden ovan, blinkade fernetiskt :( Efter lite efterforskningar och tips.. Det ska du veta.. Att "grupper" på sociala medier är GULD värt när man har problem, det finns alltid några som Vet,, och några som tror sig veta.. Sedan är det upp till en själv att prova sig fram. I vårt fall var det en sensor placerad på ett fönster som inte klickade i. Det hjälpte min återförsäljare mig att lösa via en video på sms!! Med en papperstuss till hjälp, så har vi sedan dess haft riktigt go värme när vi behöver den..  Peppar peppar,, Allt fungerar och den går som en klocka, stadigt på vägen, och skön ( om man nu kan kalla en laståsna skön :) att köra..